Jest nas już
26385

dojrzałeś do zacydrowania?

wpisz DATĘ URODZENIA:

Warunki korzystania ze strony oraz polityka prywatności

Jest nas już
26385

Kim jesteśmy

Jesteśmy dumni z polskiego cydru naturalnego i chcemy, by stał się on chronionym dobrem wszystkich Polaków. Dlatego założyliśmy Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, którego celem jest wspieranie polskich sadowników, idei polskiego cydru naturalnego i przekonanie do niej jak największej ilości Zacydrowanych Polaków.

Polski cydr

POLSKI CYDR może stać się narodową specjalnością naszego kraju i źródłem dobrobytu polskich regionów, tak jak wino jest źródłem międzynarodowej sławy francuskiej Burgundii czy włoskiej Toskanii.
Ta strategiczna szansa rozwojowa wynika z realnej możliwości stworzenia w Polsce cydru o wyjątkowych walorach aromatycznych i smakowych - wykorzystania naturalnego bogactwa jakim jest polskie jabłko.

Naturalny polski cydr - produkt z regionalną tożsamością - ma wszelkie przesłanki osiągnięcia sukcesu i międzynarodowej renomy, stając się marką i źródłem dobrobytu regionów. Sukces polskiego cydru wpłynie nie tylko na wzrost dochodów sadowników i na przychody z eksportu, ale również zbuduje atrakcyjność i rozwój regionalny na bardzo wielu płaszczyznach takich jak turystyka, zatrudnienie, kultura, nieruchomości, demografia.

Cydr można produkować na wiele sposobów, ale jest jeden warunek, który sprawia, że cydr jest napojem naturalnym. Tym warunkiem jest produkcja bez sztucznych dodatków, ze świeżego soku jabłkowego, nie z koncentratów. W ten sposób powstaje polski cydr naturalny, który ma niepowtarzalny, regionalny smak, zależny od gatunku jabłek i procesu fermentacji.





Cele

Legislacja. Inwestycja. Promocja.

W każdym naszym działaniu skupiamy się na tych trzech hasłach.

Legislacja

CYDR WYŁĄCZNIE ZE ŚWIEŻEGO SOKU
Polski cydr potrzebuje ochrony prawnej i nowej ustawowej definicji, która zakaże produkcji cydrów z koncentratów, dodawania środków aromatyzujących i smakowych oraz rozwadniania. Walory polskiego jabłka stworzą wyjątkowy produkt, jakim jest polski cydr, pod warunkiem bezwzględnego powiązania produktu i jego produkcji z polskim jabłkiem i miejscem uprawy.

Inwestycja

WSPARCIE SADOWNIKÓW
Jeśli wizja polskiego cydru oparta jest na wykorzystaniu bogactwa polskich jabłek, to warunkiem koniecznym do jej realizacji jest szybki rozwój produkcji cydru przez sadowników. Potrzebne są do tego programy pomocowe wspierające sadowników w budowie winiarni cydru, stworzenia centrów eksperckich i projektów szkoleniowych.

Promocja

POLSKI CYDR NATURALNY
Potrzebna jest kampania promocyjna naturalnych polskich cydrów w kraju i za granicą. Agencje rządowe, instytucje regionalne, programy promocji regionów są nieodzownym partnerem w realizacji naszej szansy strategicznej. Dlatego WSPIERAMY PROJEKT NOWELIZACJI USTAWY WINIARSKIEJ zapewniający ochronę polskiego cydru!

WŁADZE

  • WALDEMAR CYBULAK

    Prezes Zarządu

  • Tomasz Solis

    Wiceprezes Zarządu

  • Beata Grabowska

    Skarbnik

  • Andrzej Łagożny

    Sekretarz