Lubelskie Święto Cydru 2019
Jest nas już
26896

dojrzałeś do zacydrowania?

wpisz DATĘ URODZENIA:

Warunki korzystania ze strony oraz polityka prywatności

Jest nas już
26896

Lubelskie Święto Cydru 2019

Tradycyjnie w samo południe 21 września 2019 roku nastąpiło rozbicie 600-litrowej beczki na Rynku Starego Miasta.

W ten sposób szóstą edycję Lubelskiego Święta Cydru zainaugurowali m.in.: Sebastian Trojak, wicemarszałek województwa, Robert Ogór, prezes firmy Ambra, Marek Poznański, menadżer Śródmieścia oraz Tomasz Solis-Prezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.
Tym razem z beczki popłynął Cydr Lubelski Niefiltrowany BIO - edycja limitowana, która powstała z jabłek z upraw ekologicznych.
Hasłem wydarzenia jest „Czy polski cydr może być najlepszy na świecie?”.
Dzięki zaangażowaniu i realizacji projektu międzynarodowego przez LSMC w tym roku po raz pierwszy impreza  miała charakter międzynarodowy .
Po pierwszym cydrowym toaście przyszedł czas na odwiedziny stoisk wystawców z całej Polski, gdzie można było m.in.  posmakować lokalnych cydrów .
Uczestnicy mogli porównać rodzime trunki do tych zagranicznych w specjalnej strefie degustacyjnej, w tym do słynnego cydru z hiszpańskiej Asturii.
 
Również w tym roku podczas wydarzenia odbył się finał konkursu Mistrz Cydru 2019.
Warunkiem zakwalifikowania się do rywalizacji była naturalna produkcja, w 100 proc. z polskich jabłek oraz roczny wolumen, który nie przekracza 10 tys. litrów. 
Do jury konkursu zaproszono również przedstawicieli Fundacji z Asturii która zajmuje się promocją i wsparcie cydru rzemieślniczego w  Hiszpanii.
Wieczorem na Placu Teatralnym w Lublinie rozpoczną się koncerty: MaJLo, Kwiat Jabłoni oraz Bolewski i Tubis.